Doriti sa primiti vesti de la noi?

Pastram legatura pe mail?

Sunday, November 10, 2013

BRAVO in sus, BRAVO in jos

Motto: "Nu-ti cer sa gandesti ca mine, iti cer doar sa gandesti!" 

- Uite tati am mai facut un pas.
- BRAVO tati.
- Uite tati am mai facut un pas.
- BRAVO tati.
- Uite tati am mai facut un pas... Tatii, TATIIIIIiiiii.

Bravo si  bravo si iar bravo aud in toate parcurile bucurestene, la orice loc de joaca si la fiecare pas al micutului sau al micutei.
Am cautat mai multe informatii despre subiectul recompense si incurajari. Si informatii sunt multe si din multe surse de incredere: Alfie Kohn, Michael Thomson (PhD), Anthony de MelloAletha Solter (PhD), Thomas Gordon,
In mare, am aflat ca, laudand copilul il faci dependent de lauda ta si implicit de tine. Nu asta ne dorim pentru fata noastra. Vrem ca Ilinca noastra sa fie independenta, iubitoare de oameni si natura, fericita si echilibrata.

Asa ne invata sa gandim Alfie Kohn, in cartea sa "Parenting neconditionat". Spune el, la fiecare actiunea a noastra, sa reflectam daca ajutam copilul nostru sa devina adultul visat: independent, iubitor, fericit si echilibrat.



Avem de ieri cartea (Multumim Rares!) si ni se pare foarte interesanta si mie si Ilenei. Aici, in carte, vine Alfie si cu alternative, ce sa spunem, ce sa facem pentru a-l inlocui pe BRAVO. Pentru "nerabdatori" puteti citi, pe scurt, in engleza aici.
Odata cu spicuirea ei m-am hotarat sa particip si la coferinta de "Unconditional Parenting". Daca esti si tu acolo anunta-ma sa ne vedem la intrare si poate prindem locuri unii langa altii.


Doctorul in Filosofie Michael Thompson spune si el ca vrem ca al nostru copil:
- sa ajunga un tanar capabil de iubire,
- sa aibe un cod moral,
- sa fie productiv,
- sa fie independent.

Cum facem sa obtinem asta?

Mergem mai departe cu Anthony de Mello. Care de departe este cel mai "dur" si numeste acceptarea prin incurajari DROG. Un drog de care cu greu te mai poti elibera chiar si ca adult.



Imi place intrebarea lui Anthony din clipul de mai sus: "Credeti ca lui Isus Hristos ii pasa ce spunea lumea despre el?"

Aletha Solter (PhD) vine si ea cu solutii:



Thomas Gordon este si el pe aceeasi lungime de unda. Dr. Thomas Gordon este cunoscut sub denumirea de "parintele trainingului pentru parinti". Recomandam si cartea si cursul la Parentime.



Alexandru Daniel

PS:
Ph.D. inseamna doctor in filosofie.

2 comments:

  1. Foarte bun articolul! Multumim Alex si Ileana! Eu stiu un copil al carui prim cuvant nu a fost "mama","tata","papa", ci BRAVO!!! Repeta obsesiv BRAVO la orice....

    ReplyDelete
  2. Multumim Anca, Pregatim partea a doua.

    ReplyDelete